Kőhalmi Zoltán Karinthy-gyűrűs humorista levele

Galla Miklós humorista Karinthy-gyűrű Karácsony Gergely

Galla Miklós Karácsony Gergely miatt nem kapja meg a Karinthy-gyűrűt?

Galla Miklós humorista néhány éve visszatért a Rádiókabaré állandó fellépői közé, nemrég portréinterjút közölt vele a „királyi” M5 tv-csatorna, hétfőn pedig még ő konferálta a Rádiókabarét, szóval stabil tagja a Rádiókabaré és az MTVA csapatának - gondolhattuk.

Galla Miklós humoristát még februárban értesítették arról, hogy 2021-ben ő kapja a Rádiókabaré kiemelkedő teljesítményt nyújtó szerzőinek, előadóinak járó Karinthy-gyűrűt, azonban az illetékes MTVA a héten visszavonta tőle az elismerést. Dobos Menyhért, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója – a díj alapítójának jogutódja – a humoristának küldött levélben azt írta:

„Ezúton értesítem, hogy a szakmai kuratórium döntése értelmében 2021. évben nem Ön részesül a Karinthy-gyűrű-díjban, mivel közelmúltbéli tevékenysége nem egyeztethető össze a közmédia, valamint a Karinthy-gyűrű-díj értékrendjével, szellemiségével.

A humorista értetlenül áll a döntés előtt és azt nyilatkozta, egy MTVA-beli informátora szerint politikai körökben az az álhír terjedt, hogy csatlakozott Karácsony Gergely mozgalmához. „Teljes fikció! Semmilyen kommunikáció nem zajlott a mozgalom és köztem. De ez lehet a döntés hátterében. A politika ártatlan áldozatává váltam” – mondta.

Kőhalmi Zoltán levele a Galla-ügyhöz

Kőhalmi Zoltán Karinthy-gyűrű humorista

Kőhalmi Zoltán humoristához is eljutott a híre annak, hogy az MTVA minden hivatalos ok nélkül visszavonta Galla Miklós Karinthy-gyűrűjét. Pontosabban a kiemelkedő humoristáknak járó elismerést azért nem kapja meg Galla, „mivel közelmúltbéli tevékenysége nem egyeztethető össze a közmédia, valamint a Karinthy-gyűrű-díj értékrendjével, szellemiségével”.

Galla Miklós a L'art pour l'art Társulattal vált a magyar humor egyik ikonjává, de saját műsorai egy része is klasszikussá vált azóta, ahogy kultikus státusznak örvend a GM49 névre hallgató, épp újraindult zenekara is.

Kőhalmi Zoltán - aki humorista létére nagyon ritkán nyúl közéleti témákhoz - azonnal levelet írt, amelyet a Facebook-oldalán is nyilvánosságra hozott.

Ritkán emailezek, de ma írtam egyet.

Tisztelt Dobos Menyhért Vezérigazgató Úr!

Karinthy-gyűrűs humoristaként írok Önnek.

A mai napon értesültem róla, hogy a díjazottak “tevékenységének” a “közmédia, valamint a Karinthy-gyűrű-díj értékrendjével, szellemiségével” kell összeegyeztethetőnek lenni. Amikor az elismerést kaptam, valamiért elfelejtettek minderről tájékoztatni, én pedig nagyon meg voltam illetődve, ezért nem kérdeztem rá. Sőt, bevallom: tudatlan fejjel azt hittem, elég lesz a szakmai alázat, a maximalizmus, a szüleimtől kapott értékrendem és elődeim, példaképeim iránymutatása.

Mivel a díjat a mai napig nagy becsben tartom, (egyszer betörtek hozzánk, de nem találták meg, máskor meg nekem kellett visszalopnom a kislányom babaházából), semmiképpen sem szeretnék olyasmit tenni vagy nyilatkozni, amivel utólag érdemtelenné válnék a díjra. Kérném, küldje el írásban, mit tehetek, és mit nem, illetve szívesen vennék egy általános iránymutatást, ha esetleg váratlan helyzetbe kerülnék, és önálló gondolatokat kellene megfogalmaznom.

Javaslom továbbá az összes eddigi díjazott értékrendjének, szellemiségének átvilágítását, nehogy megbújjon közöttük egy érdemtelen. Segítségükre lehet, hogy mindegyikükről számos leleplező erejű hangfelvétel készült, ahol hosszan fejtik ki saját nézeteiket, valaha ezt nevezték Rádiókabarénak. Sajnos ezen felvételek jó része Önöknek már nincs meg, mert 2010-ben a Rádió új vezetése kihajította az egyedülálló kabaréarchívumot. Szó szerint a folyosóra dobálták a szalagokat, kizárólag a közmédia, valamint a Karinthy-gyűrű-díj értékrendjével, szellemiségével összeegyeztethető módon. Szerencsére volt olyan munkatárs, aki az utolsó heteiben nem sajnálta a fáradságot, és amit tudott, bedigitalizált. Megkaptam tőle, úgyhogy nekem elég sok minden megvan, oda tudom adni.

Tisztelettel,

Kőhalmi Zoltán,

pillanatnyilag Karinthy-gyűrűs humorista

Olvasd el ezeket a cikkeket is:

Szőke András és Badár Sándor új filmje

Humoristák céges rendezvényre

Aranyosi Péter és Bagi Iván közös videója

(Képek: Galla Miklós és Kőhalmi Zoltán Facebook oldala, Telex.hu Facebook)

Ajánlatkérés

Név *
Megszólítás - válassz az alábbi lehetőségekből
Telefon *
Email cím *
Igényelt produkció - válassz az alábbi lehetőségekből

Rendezvény dátuma / a fellépés kezdési időpontja

Rendezvény jellege (céges/falunap/magán stb.)
Pontos helyszín, színpadi körülmények
Egyéb információk (preferált fellépők, további információk az árajánlathoz)

Aktuális

Reflektorfény