Dumaszínház? Humorista? Stand Up Comedy?

A Stand Up Comedy története Magyarországon...

Stand Up Comedy története


Sok idősebb, kiváló humorista (pl. Maksa Zoltán, Hadházi László) gyakran elmondja, hogy ő humoristaként tulajdonképpen egész életében Stand Up Comedy előadó volt, csak akkor még nem így hívták a műfajt.

Stand Up Comedy Fellépők

Magyarországon komoly hagyománya van annak, hogy egy előadó egyedül áll a színpadon és humoros gondolataival szórakoztatja a közönséget, elég csak Kellér Dezsőre, Brachfeld Siegfried-re gondolni. A hetvenes-nyolcvanas években Hofi Géza művelte magas szinten a műfajt. Estjei hangfelvételen jelentek meg, sokuk aranylemez lett. 1983-ban Ádám Ottó szerződtette a Madách Kamara Színházhoz, ahol saját szövegével és dramaturgiájával állt a közönség elé. A Hofélia című önálló estjét ötszázszor játszotta sikerrel, 1987 októberétől az Élelem bére c. estjét ennél is többször. Hofi a rendszerváltozás után is töretlen sikerrel lépett fel, műsorainak hangvétele, stílusa, egyéni humora alapvetően nem változott. Átesett egy szívinfarktuson, szemműtéten, és csak 2002 februárjában tért vissza a színpadra, ahol még két hónapot játszott haláláig.

A '90-es években Maksa Zoltán és Éles István stílusa állt a legközelebb a mai stand up comedy műfajához.

Showder Klub - a Dumaszínház humoristáinak ugródeszkája

A "sztend áp" műfaj hihetetlen népszerűségéhez jelentősen hozzájárult a Showder Klub, amelyben főleg a Dumaszínház humoristái mutatják be műsoraikat. (Azért a "főleg" szó, mert a ma sokak által legjobbnak tartott humorista, Bödőcs Tibor például kilépett a Dumaszínház humor-istállójából, de több ismert humorista sem tagja már a Dumaszínháznak, például Lorán Barnabás Trabarna, Rekop György, Bruti.)

Hány humorista van Magyarországon?

Nehéz megmondani, hány Stand Up Comedy humorista van Magyarországon, hiszen a Dumaszínház elképesztő népszerűsége rengeteg olyan tehetséget hozott a felszínre, akik kipróbálják magukat dumaszínházi fellépőként. Körülbelül egyébként olyan 60-70 ember van, akik rendszeresen fellépnek a televízióban, a Rádiókabaréban.

Dumaszínház

Dumaszínház története


A Dumaszínház története:

Az első Dumaszínház 2003-ban nyílt meg Budapesten, a Godot Kávéházban, Sáfár Zoltán, Ardai Tamás és Litkai Gergely irányításával. Kezdetben itt léptek fel a humoristák, kis létszámú közönség előtt. Az előadások mellett folyamatos volt a tehetségkutatás, így az egyre nagyobb létszámú társulat rövid idő alatt népszerűvé tette a stand-up comedy műfaját.

A kezdetekben nem Dumaszínház volt a név, a szó története a következő: egy kitűnő újságírót, Trencsényi Zoltánt, aki akkor – és egészen a lap kivégzéséig – a Népszabadság munkatársa volt, 2003-ban felhívta Sáfár Zoltán „Safi”, a Dumaszínház ötletgazdája, hogy szeretne egy olyan műfajt meghonosítani Magyarországon, amihez csak egy ember meg egy mikrofon kell. Trencsényi írt egy cikket Dumaszínház címmel – innen kapta végül a nevét a Litkai Gergely-féle stand up comedy társulat.


2013. április elsején a Dumaszínház a Corvin sétányra költözött. Az előadások többsége a 240 fő befogadására alkalmas Corvin Dumaszínházban tekinthető meg. A Dumaszínház „kamaraterme” a Corvin Dumaszínház közvetlen szomszédságában található Kompót DumaKlub, mely a Kompót Bisztróban található. A Dumaszínház és a FÜGE (Függetlenül Egymással Közhasznú Egyesület) kooprodukciójában készült előadások (40! avagy véges élet, A férfiak szexuális világa, Kaputt, Szóvirágok) helyszíne a Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház.

A Dumaszínháznak kb. 30 tagja van, a Dumaszínház alapítója, Ardai Tamás 2010-ben azonban otthagyta a Dumaszínházat és új társulatot hozott létre Beee Színpad néven, amely kis idő múlva a Stand Up Brigád nevet vette fel. 

Nézd meg a Dumaszínház indulásáról szóló filmet:


Stand Up Brigád

A Stand Up Brigád egy független humoristákból létrejött stand-up comedy társulat, amely kezdetben a fő céljának a pesti kabaré több mint 100 éves hagyományainak ápolását tartotta, de jelenleg a stand-up comedy fiatal tehetségeinek pályára segítését és szakmai támogatását is végzi. 

Fellépőik között, megtalálhatóak többek között a Showder Klub, a Comedy Central és a Magyar Rádió Rádiókabaréjának ismert előadói, a Magyar Rádió Humorfesztivál nyertes humoristái valamint fiatal, feltörekvő humortitánok. A társulat tagjai: Aradi Tibor, Beleznay Endre, Erdei Sándor, Gulyás Zoltán, Köleséri Sándor, Kövesdi Miklós Gábor, Polgár Péter, Somogyi András, Szente-Veres Adrienne, Szép Bence, Szikra László, Tényi Anett, Ürmös Zsolt és Varga Ferenc József.

StandUp Comedy


Rendelj Stand Up Comedy fellépőt itt:

Stand Up Comedy fellépők

Aranyosi Péter, Aradi Tibor, Bach Szilvia, Badár Sándor, Bagi Iván, Beleznay Endre, Bihari Gellért, Bödőcs Tibor (nem rendelhető!), Bruti, Dolák-Saly Róbert, Erdei “Rokker Zsoltti” Sándor, Éles István, Fülöp Viktor, Forgács Gábor, Gaál Dániel, Galla Miklós, Gajdos Zoltán, Hadházi László, Ihos József, Kertész RichárdRicsi fiú, Kiss Ádám(nem rendelhető!), Kormos, Anett (nem rendelhető!), Kőhalmi Zoltán (nem rendelhető!), Laár András, Lorán BarnabásTrabarna”, Maksa Zoltán, Musimbe Dávid Dennis (nem rendelhető!), Nagy Bandó András, Nacsa Olivér, Nádas György, Orbán Sándor, Orosz György, Polgár Peti, Rekop György, Somogyi András (nem rendelhető!), Sulyok Péter, Szente-Veres Adrienn, Szántó Sándor, Szikra László, Szép Bence, Szőke András, Ürmös Zsolt, Vajtó László, Varga Ferenc József...

Humorista rendelés dumaszínházi estekre, céges vagy privát rendezvényekre villámgyorsan és egyszerűen a lenti ajánlatkérő formula segítségével!

Ajánlatkérés

Név *
Megszólítás - válassz az alábbi lehetőségekből
Telefon *
Email cím *
Igényelt produkció - válassz az alábbi lehetőségekből

Rendezvény dátuma / a fellépés kezdési időpontja

Rendezvény jellege (céges/falunap/magán stb.)
Pontos helyszín, színpadi körülmények
Egyéb információk (preferált fellépők, további információk az árajánlathoz)

Aktuális

Reflektorfény