Dumaszínház? Humorista? Stand Up Comedy?

A Stand Up Comedy története Magyarországon...

Stand Up Comedy története


Sok idősebb, kiváló humorista (pl. Maksa Zoltán, Hadházi László) gyakran elmondja, hogy ő humoristaként tulajdonképpen egész életében Stand Up Comedy előadó volt, csak akkor még nem így hívták a műfajt.

Stand Up Comedy Fellépők

Magyarországon komoly hagyománya van annak, hogy egy előadó egyedül áll a színpadon és humoros gondolataival szórakoztatja a közönséget, elég csak Kellér Dezsőre, Brachfeld Siegfried-re gondolni. A hetvenes-nyolcvanas években Hofi Géza művelte magas szinten a műfajt. Estjei hangfelvételen jelentek meg, sokuk aranylemez lett. 1983-ban Ádám Ottó szerződtette a Madách Kamara Színházhoz, ahol saját szövegével és dramaturgiájával állt a közönség elé. A Hofélia című önálló estjét ötszázszor játszotta sikerrel, 1987 októberétől az Élelem bére c. estjét ennél is többször. Hofi a rendszerváltozás után is töretlen sikerrel lépett fel, műsorainak hangvétele, stílusa, egyéni humora alapvetően nem változott. Átesett egy szívinfarktuson, szemműtéten, és csak 2002 februárjában tért vissza a színpadra, ahol még két hónapot játszott haláláig.

A '90-es években Maksa Zoltán és Éles István stílusa állt a legközelebb a mai stand up comedy műfajához.

Showder Klub - a Dumaszínház humoristáinak ugródeszkája

A "sztend áp" műfaj hihetetlen népszerűségéhez jelentősen hozzájárult a Showder Klub, amelyben főleg a Dumaszínház humoristái mutatják be műsoraikat. (Azért a "főleg" szó, mert a ma sokak által legjobbnak tartott humorista, Bödőcs Tibor például kilépett a Dumaszínház humor-istállójából, de több ismert humorista sem tagja már a Dumaszínháznak, például Lorán Barnabás Trabarna, Rekop György, Bruti.)

Hány humorista van Magyarországon?

Nehéz megmondani, hány Stand Up Comedy humorista van Magyarországon, hiszen a Dumaszínház elképesztő népszerűsége rengeteg olyan tehetséget hozott a felszínre, akik kipróbálják magukat dumaszínházi fellépőként. Körülbelül egyébként olyan 60-70 ember van, akik rendszeresen fellépnek a televízióban, a Rádiókabaréban.

Dumaszínház

Dumaszínház története


A Dumaszínház története:

Az első Dumaszínház 2003-ban nyílt meg Budapesten, a Godot Kávéházban, Sáfár Zoltán, Ardai Tamás és Litkai Gergely irányításával. Kezdetben itt léptek fel a humoristák, kis létszámú közönség előtt. Az előadások mellett folyamatos volt a tehetségkutatás, így az egyre nagyobb létszámú társulat rövid idő alatt népszerűvé tette a stand-up comedy műfaját.

A kezdetekben nem Dumaszínház volt a név, a szó története a következő: egy kitűnő újságírót, Trencsényi Zoltánt, aki akkor – és egészen a lap kivégzéséig – a Népszabadság munkatársa volt, 2003-ban felhívta Sáfár Zoltán „Safi”, a Dumaszínház ötletgazdája, hogy szeretne egy olyan műfajt meghonosítani Magyarországon, amihez csak egy ember meg egy mikrofon kell. Trencsényi írt egy cikket Dumaszínház címmel – innen kapta végül a nevét a Litkai Gergely-féle stand up comedy társulat.


2013. április elsején a Dumaszínház a Corvin sétányra költözött. Az előadások többsége a 240 fő befogadására alkalmas Corvin Dumaszínházban tekinthető meg. A Dumaszínház „kamaraterme” a Corvin Dumaszínház közvetlen szomszédságában található Kompót DumaKlub, mely a Kompót Bisztróban található. A Dumaszínház és a FÜGE (Függetlenül Egymással Közhasznú Egyesület) kooprodukciójában készült előadások (40! avagy véges élet, A férfiak szexuális világa, Kaputt, Szóvirágok) helyszíne a Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház.

A Dumaszínháznak kb. 30 tagja van, a Dumaszínház alapítója, Ardai Tamás 2010-ben azonban otthagyta a Dumaszínházat és új társulatot hozott létre Beee Színpad néven, amely kis idő múlva a Stand Up Brigád nevet vette fel. 

Nézd meg a Dumaszínház indulásáról szóló filmet:


Stand Up Brigád

A Stand Up Brigád egy független humoristákból létrejött stand-up comedy társulat, amely kezdetben a fő céljának a pesti kabaré több mint 100 éves hagyományainak ápolását tartotta, de jelenleg a stand-up comedy fiatal tehetségeinek pályára segítését és szakmai támogatását is végzi. 

Fellépőik között, megtalálhatóak többek között a Showder Klub, a Comedy Central és a Magyar Rádió Rádiókabaréjának ismert előadói, a Magyar Rádió Humorfesztivál nyertes humoristái valamint fiatal, feltörekvő humortitánok. A társulat tagjai: Aradi Tibor, Beleznay Endre, Erdei Sándor, Gulyás Zoltán, Köleséri Sándor, Kövesdi Miklós Gábor, Polgár Péter, Somogyi András, Szente-Veres Adrienne, Szép Bence, Szikra László, Tényi Anett, Ürmös Zsolt és Varga Ferenc József.

Rendelj Stand Up Comedy fellépőt itt:

Stand Up Comedy fellépők

Ajánlatkérés

Név *
Megszólítás - válassz az alábbi lehetőségekből
Telefon *
Email cím *
Igényelt produkció - válassz az alábbi lehetőségekből

Rendezvény dátuma / a fellépés kezdési időpontja

Rendezvény jellege (céges/falunap/magán stb.)
Pontos helyszín, színpadi körülmények
Egyéb információk (preferált fellépők, további információk az árajánlathoz)

Aktuális

Reflektorfény