Hofi Géza film készül

Hofi Géza legjobb magyar humorista

Hofi Géza film

A valaha volt legjobb magyar humorista, Hofi Géza (1936. július 2. – Budapest, 2002. április 10.) életének egyik izgalmas korszakáról, a Mikroszkóp-színpadhoz és a legendás igazgató, Komlós Jánoshoz köthető élményeiről készít filmet Tóth Barnabás filmrendező. 

Az Akik maradtak rendezője egyszerre három filmterven is dolgozik a magyar.film.hu szerint. Egyik tervében a mai kamaszokat akarja megszólítani a Hoppárézimi vagány gyógyulástörténetével, másik tervében a Wes Anderson-t is megihlető Stefan Zweig Halálra ítélt boszorkányokról szóló könyvét veszi alapul. 

Hofi Géza humorista rajongóinak azonban a legjobb hír, hogy a leghíresebb, legjobb magyar humorista életéről is készül egy film. 

„A Hofi-film first draftja készen van, mi már olvastuk Mécs Móni producerrel, és baromi erősnek érzem: vicces, mély és fordulatos” nyilatkozta Tóth Barnabás, amely a legendás humorista, Hofi Géza és kollégája, Komlós János kapcsolatáról szól. „Egy nagyon jó csapat állt össze, Horváth Áron és Petrik András a két író, Bárány Márton a dramaturg, Bodzsár Márk pedig a belső fejlesztőnk a filmintézetnél.”

Hofi Géza film

Aczél György, a Minisztertanács elnökhelyettese, a kitüntetett Hofi Géza, Komlós János, a Mikroszkóp Színpad igazgatója és Lázár György, a Minisztertanács elnöke az 1977. évi Kiváló és Érdemes Művész címek átvételekor (forrás: Múlt-kor)

A film Hofi életének tíz évére koncentrál, 1969-ben kezdődik, amikor a humorista bekerül a Mikroszkóp-színpadra, és 1980-ig, Komlós haláláig meséli el az eseményeket. Hofi gyári munkásként dolgozott, mielőtt paródiáival ismertségre tett volna szert, Komlós ezzel szemben az AVH kihallgató-tisztje volt az ötvenes évek elején, és később is a pártvezetés bizalmi embere volt.

Hofi Géza és Vitray Tamás

Hosszú ideig jó barátságban volt Vitray Tamás (88) és Hofi Géza (†65), ám a viszonyuk később annyira megromlott, hogy nem is találkoztak és beszéltek egymással. Sőt, a legendás humorista évekig emlegette kabaréiban az ikonikus tévést, akire csípős megjegyzéseket tett. Vitray többek között erről is mesélt Radnai Péter Az első influenszerek című beszélgetős műsorában, amely a Spektrum Magyarország YouTube-csatornáján látható.

„Bementem a Vitray utcájába, de senki nem mondta nekem, hogy az zsákutca” – hangzott az ismert mondat Hofi egyik kabaréjában, amellyel az MTV 1973-as Ötszemközt című műsorra utalt, amelyben a riporter vendége volt.

– Jó barátok voltunk Gézával, csináltunk műsorokat együtt, többek között a Nem csak a Balaton van a világont és a szilveszteri adásokban is voltunk együtt. Minden Hofi-premieren voltam, imádtam a humorát. Természetes, hogy felkértem az Ötszemközt című műsorba – emlékezett vissza Vitray Tamás.

– Beszélni akart velem előtte, ezért találkoztunk az újságíróklubban. Azt mondta, attól fél, hogy tőle poénokat várnak az emberek, mert ez a foglalkozása. Ha az életéről beszél, csalódni fognak a nézők. Nem tudtam megígérni neki, hogy viccelődjön végig, mert az ő élete tényleg nem volt vicces, nehéz utat járt be addig, amíg ő lett a Hofi. Megegyeztünk abban, hogy a műsor elején elmondom a nézőknek: ezúttal ne várják a tréfát.

Hofi Géza és Vitray Tamás

Az emlékezetes műsor adásba került, ám utána a két jóbarát viszonya nagyon megromlott, noha Vitray szerint ez nem csak rajtuk múlott.

– Volt két gazdája Hofi Gézának, az egyik a Mikroszkóp Színpadon Komlós János, a másik a televízióban a jóbarátom, Horváth Ádám. Vele egyébként utólag megtárgyaltuk mindezt, Komlóssal nem. Mindkettő megsértődött rám, amiért nem beszéltem velük és kértem kvázi engedélyt, járuljanak hozzá, hogy a Géza egy komoly életinterjúban részt vegyen. Azt mondták, nagyon sok kárt okozott ez a műsor Hofinak – idézte fel Vitray.

– A műsort bárkinek megmutattam, azt mondta, egy bántó, sértő szó nem hangzott el. Ám Géza hitt ennek a két embernek, és nyilván akadtak társaik is. A vége az lett, hogy három vagy négy évig minden műsorában benne voltam, és az idézettnél sokkal bántóbban is fogalmazott velem kapcsolatban. Ezek után én már nem láttam őt többé. Nem is beszéltük meg ezt soha.

Stílusteremtő műsor volt

Az Ötszemközt a Magyar Televízió egyik ikonikus beszélgetős műsora volt, amely 1973-ban került először képernyőre. A kor legnagyobb egyéniségei meséltek Vitray Tamásnak az életükről. Többek között az operett első számú dívája, Honthy Hanna, az író Örkény István és a cannes-i filmfesztiválon díjazott színészóriás, Darvas Lili. Egy ország nézte az adásokat, amelyekben addig nem hallott történeteket tudott meg a sztárokról. A cikket a blikk.hu oldalon találtuk. 

Nézd meg Hofi Géza egyik legsikeresebb műsorát, az Élelem bére címűt. Jó szórakozást! 


Aranyosi Péter, Aradi Tibor, Bach Szilvia, Badár Sándor, Bagi Iván, Beleznay Endre, Bihari Gellért, Bödőcs Tibor, Bruti, Dolák-Saly Róbert, Erdei “Rokker Zsoltti” Sándor, Éles István, Fülöp Viktor, Forgács Gábor, Gaál Dániel, Galla Miklós, Gajdos Zoltán, Hadházi László, Ihos József, Kertész RichárdRicsi fiú, Kiss Ádám, Kormos, Anett, Kőhalmi Zoltán, Laár András, Lorán BarnabásTrabarna”, Maksa Zoltán, Musimbe Dávid Dennis, Nagy Bandó András, Nacsa Olivér, Nádas György, Orbán Sándor, Orosz György, Polgár Peti, Rekop György, Somogyi András, Sulyok Péter, Szente-Veres Adrienn, Szántó Sándor, Szikra László, Szép Bence, Szőke András, Ürmös Zsolt, Vajtó László, Varga Ferenc József...

…és még sok feltörekvő stand up comedy humorista!

A humoristák mellett világbajnok, magyar és nemzetközi versenyeket nyert bűvészek (
Hajnóczy Soma, Badár Tamás, Bognár Krisztián, Juhász Marcell, Kelle Botond, Kiss Balázs, Molnár Zoltán, Susán Péter, Szép Bence, Párkányi Kolos stb.) kabaréelőadások, operett-, mulatós produkciók is vannak.

Ajánlatkérés

Név *
Megszólítás - válassz az alábbi lehetőségekből
Telefon *
Email cím *
Igényelt produkció - válassz az alábbi lehetőségekből

Rendezvény dátuma / a fellépés kezdési időpontja

Rendezvény jellege (céges/falunap/magán stb.)
Pontos helyszín, színpadi körülmények
Egyéb információk (preferált fellépők, további információk az árajánlathoz)

Aktuális

Reflektorfény