paThalia Társulat történet

A paThalia Társulat Alternatív Színház története

 

Ez hosszú lesz...

A paThalia Társulat 1996-ban alakult Szombathelyen. Ez év szeptemberében egy tucatnyi, a Berzsenyi Dániel Főiskolára járó harmadéves, magyar szakos hallgató elhatározta, hogy az októberi magyar szakesten Lándzsarázó Vilmos Szentivánéji álom című örökbecsűjéből adnak elő részleteket.

A humoristaként televíziós Humorfesztivál-különdíjjal kitüntetett Pölös János által összegyűjtött főiskolások az előadás megrendezésére az akkor már jelentős amatőr színházi múlttal rendelkező Szép Bencét kérték fel. A produkció nem várt kirobbanó sikert aratott, ezért a kis csapat úgy döntött, hogy a következő évben is előadnak egy színdarabot. Moliere Kényeskedők című színművének bemutatójára – kis csúszással – 1998 áprilisában került sor – és ez az előadás volt az akkor még „Irodalmi színjátszó kör” néven futó társulat hattyúdala is – mivel a tagok döntő többsége befejezte tanulmányait Szombathelyen.

Az „alapcsapat” tehát akkor oszlott fel, amikor az egyik alapító tagnak, Fábián Zoltánnak eszébe jutott egy olyan név, amely jól jellemezte a társulat próbáit, és az akkori (mindenkori) színházi viszonyokat. Ez a név a „paThalia Társulat” volt. A társulatnak 1998-ban tehát volt szép új neve, ám az eredeti formációból csak ketten maradtak Szombathelyen. Ősszel a társulatvezető, Szép Bence, intenzív tagtoborzásba kezdett, ekkor került a csapatba Merklin Ferenc, a későbbi társulat egyik meghatározó tagja. A vérfrissítésen átesett csapat első bemutatói az amatőr művészek körében oly’ népszerű Tabarin-komédiákból kerültek ki. Ekkor alakult ki a társulatra jellemző “paThaliás” formanyelv, amely a commedia dell’ arte, a mozgásszínházak és a klasszikus vásári komédiák elemeit elegyíti.

A társulat tehát már a kezdetektől a szórakoztató célú előadások mellett kötelezte el magát, ám gondosan ügyelt a nívós műhelymunkára és a produkciók magas színvonalára. Ennek köszönhetően figyelt fel a társulatra például Lengyel Pál, a Színművészeti Egyetem egykori tanára, rendező, színházigazgató, és a társulat több tagját is meghívta a “Csodatévők” című zenés árnyjátékába.

A paThalia 1999-ig egyelőre csak Vas megyében tevékenykedett. Ebben az évben csatlakozott a társulathoz az akkor még középiskolás Szép Berni. 2000-től már Dunántúl-szerte lehetett találkozni a paThalia előadásaival, az igazi áttörést azonban a 2001-es év hozta. Ekkor alakult ki a paThalia „alapcsapata”, ebben az évben lett a társulat tagja a kitűnő humorérzékű Kántor Vera, kinek jelentős érdemei vannak abban, hogy 2002 márciusában a Csodafőzet című pajzán komédia elnyerte a Szabad Színjátszásért Egyesület (a legrangosabb, amatőr színjátszókat tömörítő szakmai szervezet, a Magyar Szín-Játékos Szövetség jogelődje) Arany minősítésű diplomáját.

A fesztiválsikerek közül a társulat számára különösen kedves a pécsi Délibáb Fesztivál és a veszprémi Egyetemek és Főiskolák Művészeti Fesztiváljának különdíja, a vasvári Országos Színjátszó Fesztiválon kapott “legjobb férfi alakítás”, és a zsűri által “a társulat komplex teljesítményéért” adományozott elismerés, a Soltis Lajos Fesztivál díjai/a Magyar Művelődési Intézet különdíja, valamint a Vas Megyei Művelődési –és Ifjúsági Központ elismerése/, az Impró Fesztivál ezüstérmei, a Vidám Művek Fesztiváljának Különdíja, az Utcaszínházi Fesztivál, a Mediawave, a Savaria Történelmi Karnevál, és a székelyudvarhelyi Míves Emberek Sokadalmának hatalmas közönségsikere.

Természetesen a paThalia nemcsak fesztiválokon szórakoztatja a közönséget, hiszen önálló műsorai mellett előszeretettel mutatkozik be különböző társadalmi rendezvényeken, falunapokon, vásárokon, népművészeti, hagyományőrző és kulturális találkozókon. A paThaliások megalakulásuktól számítva ország-világ-szerte több száz előadást tartottak már, és a negyven főt számláló falvak kultúrházain keresztül a nagyvárosok színháztermein át, a legkülönbözőbb viszonyok mellett vállaltak fellépéseket a vásári forgatagoktól kezdve a vízi-színpadokig. 2005-ben az Alternatív és Független Színházak Szövetsége meghívta tagjai közé a társulatot, azóta hivatalosan Alternatív Színházként működik a paThalia, a fenntartója pedig a ComMedias Egyesület.

A paThalia Társulat tagjai a kulturális értékteremtés mellett elsődleges feladatuknak tekintik a hátrányos helyzetű települések közművelődési színtereinek reaktiválását.A színjátszók a lokálpatriotizmus mellett a kistérségi településeken élők színvonalas szórakoztatásáról is gondoskodni akarnak, hiszen a tapasztalatok szerint erre egyrészt komoly kereslet van, másrészt több településen is a paThalia produkciói ébresztették fel az emberek magasabb kultúra iránti igényét. A színjátszók büszkék arra, hogy előadásaikkal olyan kistelepülésekre is eljutottak, ahol korábban hosszú évekig zárva volt a művelődési ház, vagy ha ki is nyitott, kulturális javak helyett csak bálás-ruhákkal találkoztak a polgárok.

A paThalia Társulat a külföldi magyarsággal való folyamatos kapcsolattartást is kiemelt fontosságúnak érzi. A színjátszók számos szlovéniai és erdélyi magyar ajkú településen bemutatkoztak már, 2003-tól pedig a ComMedias Egyesülettel karöltve szerveznek jótékonysági akciókat külhonba szakadt honfitársaink megsegítésére. Az egyesület és a színtársulat jótékonysági akciói közül kiemelkedik a 2003 nyarán Vas megyében megszervezett nagyszabású könyvgyűjtő akció, melynek keretében több száz új, valamint jó állapotban lévő használt könyvet szállítottak el a Dr. Hermann Gusztáv Mihály vezette Székelyudvarhelyi Városi Könyvtárnak. (Merklin Ferenc beszámolója itt olvasható a 2003-as erdélyi turnéról)

Végül, de nem utolsó sorban, a paThalia Társulat szakmai elismertségének egyik legfényesebb bizonyítékául feltétlenül meg kell említeni a színjátszóknak a Savaria Történelmi Karnevál Karneválszínházában történő folyamatos színészi jelenlétét. Az elmúlt években a paThalia tagjai olyan neves színészekkel, rendezőkkel, színházi szakemberekkel dolgoztak együtt, mint Jordán Tamás, Újlaki Dénes, Bezerédi Zoltán, Egri Márta, Duró Győző, Gáti Oszkár, Varga Izabella, Gőz István, Bucz Hunor, Hollósi Frigyes, Koncz Gábor, Pásztori Edina, Ónodi Eszter, Lendvai Zoltán, Béres Attila, Szabó Győző, Szorcsik Viktória, Molnár Piroska, Horgas Ádám és az Atlantis Színház társulata.

Kabaré Újratöltve

A Kabaré Kommandóról

 

Stand up fellépők és humoristák linkjei

Humorista videók I Humorista rendezvényre I Bűvész I Bűvészműsorok I Esküvőre ajándék I Videók I Fellépők I Mondom a magamét I Műsorvezető IMűsorvezető rendezvényre I Esküvőre különleges ajándék I Születésnapra különleges ajándék I Bűvész óvodába I Bűvész iskolába I Dumaszínház I Házassági évfordulóra ajándék I Standup fellépők I Házassági évfordulóra meglepetés I Humoristák I Frizbi I Dumaszínpad műsorok I Kabaré I Humoristák rendezvényre IHumorista blog I Rendezvényre humoristák I Kabaré Kommandó I Standup I Születésnapra ajándék I Iskolai műsor I Humorista árak I Stand Up Humorista IBűvészműsor óvodába I Bűvészműsor iskolába I Gyerekműsor megrendelés I Gyerekműsorok I Gyerekműsorok megrendelés I Humoristák I Gyerekműsorok megrendelése előtt I Gyerekműsor Blog I Gyerekműsor I Gyerekműsorok I Bűvészműsor I Bűvészműsor Blog I Humorista Fellépések I Gyerekműsorok rendelésI Stand Up Comedy humoristák I Lakodalom meglepetés I Műsor lakodalom I Bűvészshow I Bűvész Show I Bűvész rendezvényre I Bűvészműsor I GyerekműsorI Gyerekműsor videók I Esküvőre meglepetés I Születésnapra ajándék

Ajánlatkérés

Név *
Megszólítás - válassz az alábbi lehetőségekből
Telefon *
Email cím *
Igényelt produkció - válassz az alábbi lehetőségekből

Rendezvény dátuma / a fellépés kezdési időpontja

Rendezvény jellege (céges/falunap/magán stb.)
Pontos helyszín, színpadi körülmények
Egyéb információk (preferált fellépők, további információk az árajánlathoz)

Aktuális

Reflektorfény