Brigádnapló

Brigádnapló

A Brigádnapló című film megrendelhető Szőke András és Badár Sándor stand up comedy műsorával vagy Bede Róbert séf által készített finom falatokkal - bővebb információ elérhetőségeinken! 

2024. február 5-én és 6-án teltházas vetítéseken mutatták be Szőke András humorista-filmrendező új filmjét, a Brigádnaplót. A szentesi Tóth József Színház és Vigadóban, a filmbemutatók után a nézők átvehettek egy-egy retro mignont, hogy felelevenítsék a Petőfi cukrászüzemének ízvilágát.

Szőke András társ-forgatókönyvíró és rendező a csapatával Szentes város ikonikus helyszínein forgatta a Brigádnapló című film egyes részleteit. 

A Brigádnapló című film története 

A film ötletát adó brigádnapló 1970-1972 között íródott. A brigádi életet a munkaversenyek határozták meg. Minden egység jobb akart lenni az összes többinél, de emellett megemlékeztek az esküvőkről, gyermek születésekről és ünnepekről is. Sőt, kifejezetten példaértékű volt a helyi közösségi élet szervezésében tett erőfeszítésük: szezonális ünnepeket tartottak, mint például az Őszi Vendéglátó Napok, adománygyűjtő akciókat szerveztek, pótszilvesztert rendeztek. Mindezt a leglátványosabb mesterfogásokkal, mellyel nem csak egymást akarták legyőzni, de a vendégeket is igyekeztek elkápráztatni és önmagukat is felülmúlni. A vásznon megelevenedő 107 perces történet nem korhatáros.

Több tv- és rádióriportban Szőke András rendező elmondta, hogy valójában mindenki szentesi. Ha mégsem, akkor vagy az anyósa, vagy a sógora szentesi. Ha ez sem igaz, akkor már találkozott vagy látott szentesit. Ő még egy kínai filmfesztiválon is találkozott szentesivel.


A Brigádnapló ünnepélyes díszbemutatóin a szereplők vallottak a forgatás kulisszatitkairól, így megtudhattuk, hogy ZELEI GÁBOR – Cérna – pincér, aki szerepében egy valódi trubadúr és négy évig szentesi volt, mert a város legendás gimnáziumában végzett dráma tagozaton.
A szentesi Hotel Petőfi Komplexum brigádnaplóját egykori dolgozója őrizte meg, majd adta át a városnak további megőrzésre, mint helytörténeti kincs. Maga a napló precízen vezetett kézzel készített rajzokkal és fotókkal illusztrált leírás a komplexum különböző egységeinek tevékenységeiről. Az 1970-1972 között íródott napló szolgált alapul a forgatókönyvhöz.

A 2024. február 5-én bemutatott film brigádnaplója az 1970-1989 közötti időszakot dolgozza fel, ennek az időszaknak az eseményei elevenednek meg, a narrátor (Mészáros Zoltán, aki egyben a Brigádnapló című film producere is) segítségével. Betekintés nyújt a vágyakozás, a megfelelés, a teljesítés, a közösséghez tartozás, az öröm és félelem, az álmodozás, a büszkeség és a hit kérdésköreibe. A „Brigádnapló” azért egy fontos üzenet, mert bárhol az országban, akkoriban hasonló kérdések vetődtek fel.

Közismert művészek mellett számos olyan szereplő is feltűnik majd a filmben, akik egyébként nem színészek, például Bede Róbert mesterszakács, aki annak ellenére, hogy a filmben is szakácsot alakít, komoly színészi feladatokat old meg. A filmnek van egy Petőfi korát megidéző szála is, a történet során ugyanis a brigád egy színházi előadás keretében korabeli ruhákat öltve a költő műveit adja elő. Szlovák és román nyelven is megszólalnak Petőfi-versek, Váczi Eszter pedig egy saját dalt is írt ehhez a programhoz.

Mészáros Zoltán producer, aki egyben a film egyik szereplője, civilben pedig egy élelmiszer bolthálózatot működtető társaság vezérigazgatója, a helyszínekre büszke: – Itt, Szendrey Ignác egykori intézői háza közelében találtunk egy retró autóscsárdát, és a környéken rábukkantunk egy konyhára is, ahol egyszerűen benne van a levegőben a ’70-es, ’80-as évek hangulata. Bán-Horváth Attila operatőr és vágó nagy látószögben fényképezi a helyszíneket: "Figyelünk rá, hogy elég teret adjunk a színészeknek az improvizációhoz. Hagyjuk, hogy sodorjanak minket az események. A film képi világát szürreális, groteszk beállítások és gyakran erős, a hetvenes, nyolcvanas évek neonvilágát idéző színek határozzák majd meg."

Gáspár Tibornak ez a harmadik közös munkája Szőke Andrással. Az ugyancsak szentesi származású színész ezúttal Decit, a bisztró vezetőjét alakítja, aki a csapat bölcs, ugyanakkor játékos „bohócaként” próbálja megoldani a közösségen belül kialakuló feszültségeket. "Csodálatos, szerethető vidéki emberek jelennek meg a filmben, akik olykor kicsit suttyók, kicsit lokális gondolkodásúak, de nagyon közel állnak hozzánk. A forgatókönyv jól meg van írva, ugyanakkor teret enged a színészeknek, hogy saját szájuk íze szerint formálják a szövegeiket."

Brigádnapló Szőke-Badár új film

A BRIGÁDNAPLÓ STÁBJA:

BEDE RÓBERT- Konyak – konyhafőnök a konyha dolgozóinak irányítója, szakmai sarokpontja elmondta, hogy Szőke Andrással a gasztronómia 2006-ban hozta össze őket, és Bandi előtte is főzött már, de azóta jobban főz.

GYÖRGYI ANNA – Édes – cukrász aki hisz a család, a közösség értékeiben. Ragyogásával élteti a csapatot a filmben. Minden forgatás nagyon jó hangulatban telik, de ez a film a kedvencei közé tartozik, amilyen szeretetteljes közegben dolgozhatott.

VIDA PÉTER – Elvisz – pincér és ha nem Elvisznek hívnák, ő lenne a keringő királya, a Strauss. A sajtótájékoztatón elmondta, hogy ő valójában mindig szeretett volna Szentesre jönni tanulni a drámai tagozatra, de akkor nem sikerült, de most ezzel a filmmel sikerült városunkba megérkeznie.

SZARVAS JÓZSEF – Bundás – hentes olyan, mint egy házőrző, mindig és minden körülmények között védi a mundér becsületét. -Nem tudom, hogy mit keresek ebben és hogy esett rám a választása Szőke Andrásnak, mert én színész vagyok, ő pedig önazonos ember. (természetesen a sajtótájékoztató közönsége hangos nevetéssel fogadta ezeket a gondolatokat). – Mi lesz a szerepem? (Annyit elárulunk, hogy Szarvas József filmbéli szerepét, az életben gyakorolta is, mert henteskedett.)

GÁSPÁR TIBOR – Deci – pék, aki bölcs, de folyamatos játékosságával oldja a közösség problémáit. Ő a csapat egyik nagy bohóca, aki elárulta, hogy Szőke András felkérése mindig úgy érkezik, hogy legyen már a filmben egy „földim”, mert én is Szentesen születtem, bár régen elkerültem a városból, de mindig úgy érzem, hogy hazajövök, amikor ellátogatok a városba.

További szereplők:

MÉSZÁROS ZOLTÁN – Barkasz – kirendeltségvezető
Az ezer színű osztályfőnök típusa. A „fenti” és a „lenti” világ összekötőkapocsa.

REVICZKY GÁBOR – Kóbi – járási párttitkár
Karaktere olyan, mint egy színházi súgó.

BÁN-HORVÁTH VERONIKA – Vera – fellépő
Ő a gyermeki ragyogás, a kíváncsiság.

CAN TOGAY – Tokaji – recepciós
Chopin és egy falusi tanító keveréke. Ő egy szellemi mindenes. Recepciós, de titkon költőnek vallja magát.

FÁBRY SÁNDOR – Pipi – túravezető
Ő az „IBUSZ toposz”. Képes egy percben informatív, lexikális és mélyen szatirikus lenni. Ha megszólal, sebesség spirállá válik. Képes egy pillanat alatt öt évet összefoglalni.

RÁKÁSZ BÉLA – Béla – A lemezlovas

BADÁR SÁNDOR
– Dzsinn – vasutas
A mindent megoldó varázsló.

SZŐKE ANDRÁS
– Blöff – takarító
Csak mások gondolják róla, hogy Blöfföl.

KAUTZKY ARMAND – Burai – grafikus
Bár keveset látjuk, de benne mintha Buddha bölcsessége sűrűsödne össze. Serge Gainsbourg karcossága és Cezanne festőisége jellemzi.

LAJSZ ANDRÁS – Snapsz – mixer
Ő olyan, mint egy épület téglája. Nélküle összedőlne a fal.

CZIRBUS ZOLTÁN – Kenderesi – vezető
Ő a praktikum.

Brigádnapló Mészáros Zoltán és Szép Bence

Brigádnapló Mészáros Zoltán és Szép Bence

MÉSZÁROS ZOLTÁN – Kis Skoda – mesélő, Barkasz fia
A mesélők „ritmuskirálya”. Neveli, vezeti, húzza Verát. ő olyan, mintha Barkasz másik arca lenne. Amit Barkasz nem tehetett meg, ő mondja ki.

SZÉP BENCE – Csoda Csaba – műsorvezető
Kis Skoda tanítványa, a Piaggio Ape kisáru-szállítók réme.

A Brigádnapló című film kiemelt alkotói:

Rendező: Szőke András

Producer: Mészáros Zoltán

Forgatókönyv: Nemes Orsolya, Szőke András

Vágó és operatőr: Bán-Horváth Attila

Gyártó: Palio Sztár Kft.

Brigádnapló előzetes

Humorista rendelés külön fizetendő díjak és közvetítői jutalékok nélkül,

fellépő rendelés és kötelezettségmentes ajánlat kérése:

[email protected]

de a legprofibb, ha kitöltöd a lenti ajánlatkérő formulát!

Humorista rendelés, céges rendezvényre fellépők, születésnapra meglepetés ajándék műsor, gyerekműsor rendelés

villámgyorsan és egyszerűen a lenti ajánlatkérő formula segítségével!

Dumaszínházi humoristák megrendelése

Az alábbi humorista előadók kapcsán tudsz érdeklődni a stand up comedy műsoruk költségeiről:

Aranyosi Péter, Aradi Tibor, Bach Szilvia, Badár Sándor, Bagi Iván, Beleznay Endre, Bruti, Dolák-Saly Róbert, Erdei “Rokker Zsoltti” Sándor, Éles István, Fülöp Viktor, Forgács Gábor, Gaál Dániel, Galla Miklós, Gajdos Zoltán, Hajdu Steve, Ihos József, Kertész RichárdRicsi fiú, Laár András, Lorán BarnabásTrabarna”, Maksa Zoltán, Nagy Bandó András, Nacsa Olivér, Nádas György, Orbán Sándor, Orosz György, Polgár Peti, Porkoláb Tamás, Rekop György, Somogyi András, Szikra László, Szép Bence, Szőke András, Ürmös Zsolt, Varga Ferenc József...

Humorista rendelés céges rendezvényre, fellépők falunapra, születésnapi meglepetés ajándék műsornak?

Homokanimáció rendelés

Villámgyors ajánlatkérés itt:

Ajánlatkérés

Név *
Megszólítás - válassz az alábbi lehetőségekből
Telefon *
Email cím *
Igényelt produkció - válassz az alábbi lehetőségekből

Rendezvény dátuma / a fellépés kezdési időpontja

Rendezvény jellege (céges/falunap/magán stb.)
Pontos helyszín, színpadi körülmények
Egyéb információk (preferált fellépők, további információk az árajánlathoz)

Aktuális

Reflektorfény